dagnja; dagnje; mušula; mušmula; pizdica; daglja; datul; pedoc; pidoc; pizdica; mušula; ušenak; školjka

Dagnje, datule, pedoći, mušule Dagnje, datule, pedoći, mušule
Uzgajalište dagnji vl. Vladimir Bašić, Umag

Dagnje su bogatog okusa


Dagnje, kao i druge jestive morske školjke, cijenjene su zbog svojeg bogatog okusa koji preplavljuje usta, osobito kada se konzumiraju sirove. Duguju ga nakupljanju tvari okusa koje se skladište u obliku rezervi energije i služe za uravnoteženje saliniteta vode kojom su okružene.

Blagotvorno djelovanje dagnji na srce i krvne žile


Iako su načelno siromašne mastima, vrijedan su izvor dragocjenih omega-3 masnih kiselina koje imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila. Jedinstven su izvor omega-3 masnih kiselina u obliku EPA i DHA. Te masne kiseline imaju blagotvoran učinak na kognitivne funkcije te štite od kroničnih upalnih bolesti i karcinoma. Također su i bogat izvor vitamina i minerala, osobito vitamina B12, i željeza, te magnezija, kalija i vitamina C.

Dagnje - ukusno mekano meso kremaste boje bogatog mirisa


Dagnju zovu još i mušula, mušmula, pizdica, daglja, datul, pedoc, pidoc, pizdica, ušenak… a latinsko ime joj je Mytilus galloprovicialis.

Dagnja je sastavljena od dvije potpuno iste, duguljaste ljušture, čvrsto povezane elastičnim obručem, dužine 6-8 cm, unutar kojih se nalazi mekano tkivo. Školjka ima oblik lepeze, izvana je crno-modrikasta, a iznutra blijedo-sedefasta. Njihove dvostruke ljuske imaju ovalnu, glatku formu.

Žive uglavnom na stijenama duž obale i hrane se malim planktonom.

Unutar školjaka nalazi se mekano meso koje ima prekrasnu kremastu boju i bogat morski miris.

Meso dagnji po okusu nalikuje zečjem mesu i piletini.

Sastav i nutritivna vrijednost dagnji


Dagnje sadrže selen, želježo, vitamine B grupe, naročito vitamin B 9 i B 12, jod, cink te vitamin A.

Meso dagnji je u osnovi blag, lako probavljiv protein, koji sadrži aminokiseline koje su vrlo vrijedne za ljudski organizam, pa je ovaj proizvod klasificiran kao dijetetski. Dagnje sadrže omega-3 masne kiseline, vitamine i minerale (vitamine A, PP, C, B1, B12, selen, mangan, fosfor, jod, željezo, cink i folat). Sastav koncentrira magnezij, natrij, kalcij, jod, fosfor i željezo. Sadrže i kobalt i bor, koje čovjek treba za pravilan rad svih organa. Imaju i mnogo glikogena koji kontrolira razinu šećera u krvi. Posebno pomažu i imonološkom sustavu jer sadrže polinezasićene masne kiseline Omega 3 i 6, koje su značajna za imunološki sustav i procese stvaranja krvi.

Dagnje ne sadrže ugljikohidrate i masti. Meso je čvrsti protein i aminokiseline. S obzirom na te značajke, dagnje se preporučaju ljudima koji se bave sportom i žele izgubiti na težini.

Logo - Dagnje, datule, pedoći, mušule - uzgoj školjaka u Savudrijskoj vali