dagnja; dagnje; mušula; mušmula; pizdica; daglja; datul; pedoc; pidoc; pizdica; mušula; ušenak; školjka

Dagnje, datule, pedoći, mušuleUzgoj dagnji u Savudrijskoj vali
Obrt Morski ribolov, vl. Vladimir Bašić, Umag

Kontrolirani uzgoj dagnji na pomorskom dobru


Obrt Morski ribolov vl. Vladimir Bašić iz Umaga, Rovinjska 1, nositelj je koncesije u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti uzgoja školjaka na lokaciji u Savudrijskoj vali i posjeduje Dozvolu za akvakulturu.

Obrt za morski ribolov iskusno je u uzgoju školjaka. Ovu djelatnost obavlja još od 2015. godine.


Vizija poduzetničkog pothvata je nastojanje proširenja postojećeg projekta i realizacija novog vlastitog projekta uzgoja školjaka. Osim što ima iskustva u djelatnosti morske akvakulture kao uzgajivač školjaka ima veliko dugogodišnje iskustvo u izlovi) školjaka, morskom ribarstvu, te radu i suradnji s drugim uzgajivačima na zapadnoj obali Iste.

Lokacija uzgajališta dagnji


Lokacija uzgajališta školjki se nalazi na području Grada Umaga u Istarskoj Županiji, na sjevernoj obali Istre na području Savudrijske vale sjeverozapadno od rta Sv. Petar. Kopneni dio uzgajališta pripada katastarskoj općini Savudrija, a samo uzgajalište je smješteno u blizini auto-kampa Kanegra cca 600 m od obale i u području RH.

Lokacija ima povoljna obilježja za razvoj marikulture, te smještaj uzgojnih instalacija za uzgoj školjki.

Dubine na mjestu uzgajališta kreću se od 10 do 20 m. Dno je podmorska stijena prekrivena naslagom mulja-pijeska prosječne debljine preko 20 cm, te je takvo pogodno za sidrenje blokova kao dijela sidrenog sustava uzgajališta.

Uzgajalište je postavljeno na tri područja. Ukupne je površine 101000 m2.

Uzgajalište je označeno s dnevnim i noćnim oznakama sigurnosti plovidbe i to plutačama sukladno suglasnosti nadležne Lučke kapetanije. Pristup uzgajalištu je odgovarajućom radnom brodicom s morske strane.

Najviši higijensko - sanitarni standardi

Uzgajalište dagnji obrta Morski ribolov, u Savudrijskoj vali, poštuje najviše EU standarde i udovoljava najviše higijensko - sanitarne standarde.

Godišnja proizvodnja i deklaracia

Godišnja proizvodnja na uzgajalištu je oko 100/150 tona. Planirani uzgoj je 200/250 tona.

Također imamo otpremni centar za školjke gdje na tržište plasiramo školjke sa našim deklaracijama.

Uspostava uzgajališta sufinancirana je iz sredstava EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru mjere II.2./II.3./II.4. »Produktivna ulaganja u akvakulturu«,IV.3. Projekt je uspješno priveden kraju početkom 2021.godine.
Trenutno je u tijeku provedba projekta, sufinanciranog iz sredstava EU iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru mjere ,,Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture". Pored nabave specijaliziranog vozila za prijevoz školjki, sufinancirana je i izrada ove internetske stranice.

Redovna opskrba kupaca

Obrt za morski ribolov redovno opskrbljuje kupce svježim školjkašima (dagnje) uzgojenim u školjkeri. Kupci su uglavnom ugostitelji s područja Umaga, ali i cijele Istre. Raste i potražnja iz inozemstva.

U svrhu podizanja kvalitete uvjeta prijevoza školjkaša te osiguranja maksimalno kontroliranih uvjeta prijevoza u sanitarno zadovoljavajućim uvjetima, nabavljena su 3 adekvatna specijalizirana vozila s rashladnim komorama, primjerena potrebama prijevoza školjaka iz uzgoja na lokaciji Savudrijska vala do kupca.

Logo - Dagnje, datule, pedoći, mušule - uzgoj školjaka u Savudrijskoj vali